09 januari 2024

Optisch sorteren is andere manier van denken en werken

Aardappelen oogsten

De komst van een lijn voor optisch sorteren is voor maatschap Vogels in het Friese Firdgum veel meer gebleken dan een investering in kwaliteit en capaciteit. Dankzij de maatwerkoplossing van Bijlsma Hercules, met twee optische SmartGrader-sorteerders van GeJo Grading, is het akkerbouwbedrijf vooral een stuk flexibeler geworden. “Een optische sorteerder hoeft geen eten en drinkt geen koffie, dus kan ik de tijd van het onbemand draaien anders benutten. Bedrijfsmatig, maar ook privé geeft dit veel rust en ruimte.”

Oplossing van de toekomst

De Smart Grader sorteert en leest tegelijk. In combinatie met de logistieke oplossing van Bijlsma Hercules heeft Leo Vogels naar eigen zeggen de oplossing van de toekomst gevonden. “In 2019/2020 hebben we kunnen proefdraaien met een tweebanige Smart Grader, want optisch sorteren is best een enorme investering. We hebben het immers niet alleen over de units, maar ook de bunkerinstallatie, kistenhandling, inpaklijnen, noem maar op. Het sluit allemaal op elkaar aan. Wij hebben er voor gekozen om daarom ook alles in één keer te doen.”

Productreiniger met ondermaat, loofscheider en borstelmachine

Zelfs Spunta’s sorteert de lijn zonder problemen. Belangrijkste voorwaarde is volgens Vogels dat de aardappelen zo schoon mogelijk zijn. De sorteerlijn is door Bijlsma Hercules voorzien van een productreiniger met voorsortering voor de ondermaat, een loofscheider en een borstelmachine. Vervolgens zijn er twee van de acht uitgangen van de Smart Grader bedoeld om kluiten, stenen en veevoer te scheiden.

De sorteerlijn kan onbemand draaien en biedt de gebruiker veel keuzes en flexibiliteit


Theo Ypma en John Maljaars van Bijlsma Hercules: “Wij hebben gezorgd voor het hele logistieke plaatje om de Smart Graders heen. Deze sorteerders worden gevoed vanuit een voorraadbunker van dertig ton aardappelen. Met de productreiniger, loofscheider en de borstelmachine zorgen we er voor dat het product zo schoon mogelijk bij de camera’s aankomt. Uiteindelijk zit daar de winst, want hoe schoner de aardappel is, hoe beter die te controleren valt. Nadat de aardappelen op maat en kwaliteit zijn gesorteerd worden ze per maat opgeslagen in bunkers en is er de mogelijkheid om ze voor aflevering nog een keer na te lezen. De sorteerlijn kan onbemand draaien en biedt de gebruiker veel keuzes en flexibiliteit. Het is fantastisch om samen met GeJo, dit project te realiseren op een vooruitstrevend bedrijf als maatschap Vogels. Het is een compleet plaatje en daarmee ook echt een referentieproject voor ons. Hier staat gewoon de oplossing van de toekomst.”

Meer ruimte en rust dankzij optisch sorteren

Het belangrijkste voordeel van de uitgebreide optische sorteerlijn zit in de arbeid, waarbij de winst niet alleen in de leeskamer zit. “Natuurlijk wordt een camera niet moe en behoud je de nauwkeurigheid ook nadat er al duizenden aardappelen bekeken zijn. Arbeidskrachten zijn gewoon moeilijk te vinden, helemaal gemotiveerde jonge mensen, die in de leeskamer willen gaan zitten.”

“Maar je moet verder kijken dan puur het bedrijfsmatige deel. De winst van deze investering zit in mijn ogen namelijk niet zo zeer in het arbeidsvraagstuk. De optische sortering zorgt voor ontzettend veel ruimte. Vooral op privévlak geeft deze manier van werken rust. Natuurlijk is het een hele investering en hopelijk levert het systeem meer op, dan dat het kost, maar hoe zet je de extra tijd die ik krijg voor mijn gezin op waarde?” Volgens Leo Vogels is de inzet van optisch sorteren vooral een andere manier van denken en werken. “Het geeft enorm veel rust. Als de lijn eenmaal draait, dan kun je de focus op andere dingen gaan leggen.”

Vogels is een prachtig voorbeeld waarbij niks aan het toeval over gelaten is

Wouter Blok van GeJo Grading: “Maatschap Vogels is voor ons een ideale sparringpartner gebleken. Samen met Bijlsma Hercules staat hier een unieke oplossing, die telers moet inspireren. Vanuit technisch oogpunt zit een goede oplossing in de eenvoud, dat is hier gelukt mede doordat maat en kwaliteit in één werkgang verwerkt wordt. Met acht uitgangen kunnen er meerdere sorteringen in één werkgang na wens gemaakt worden. Door de grote capaciteit is er ook flexibiliteit en het optische oog zorgt voor de Nauwkeurigheid. Optisch sorteren is in mijn ogen niet alleen voor grote akkerbouwbedrijven, maar ook voor de kleinere een kans om onderscheidend te zijn in de levering van kwaliteit en continuïteit. Bij kleinere bedrijven is de beschikbaarheid van personeel vaak nog kritischer. Door samen te werken met partijen die gespecialiseerd zijn in kist en product handling zoals Bijlsma Hercules kunnen wij het uiterste uit ons product halen. Vogels is hierbij een prachtig voorbeeld waarbij niks aan het toeval over gelaten is.”