02 april 2021

Sorteerlijn met optische sorteermachine

Bijlsma Hercules heeft in samenwerking met GeJo Grading onlangs een compleet nieuwe elektronische bunkersorteerlijn opgeleverd bij Mts. Reitsma in Friesland. Uniek aan deze lijn zijn de 6 grote bunkers voorzien van 2 onafhankelijke loslijnen. Hiervoor is gekozen om autonoom ook in de avonduren te kunnen sorteren. Tevens geven de grote bunkers veel rust rondom de lijn en wrijft het product zichzelf schoon tijdens het lossen wat op deze zware klei een groot bijkomend voordeel is.

Het meest unieke aan deze lijn zijn met name de acht onafhankelijke uitgangen in deze elektronische sorteerlijn. Naast een uitgang voor kluiten en stenen en een uitgang voor leesafval blijven er maar liefst zes uitgangen over voor maat- en kwaliteitssortering wat bij geen enkele andere leverancier mogelijk is op dit moment. Van iedere knol worden 30 beelden genomen, waarvan er slechts twee worden gebruikt voor de maatsortering. De overige beelden worden gebruikt voor kwaliteitssortering.

Dit was ook de voornaamste reden van Mts Reitsma om voor dit systeem te kiezen. Naast de perfecte maatsortering kunnen zij ook direct het product op kwaliteitsaspecten laten inspecteren. Hierdoor kan het product in veel gevallen direct worden afgeleverd zonder dat dit moet worden nagelezen.
Met de unieke externe kwaliteitssortering kunnen tevens defecten worden uitgelezen zoals: groen, groeischeuren, halve, misvorming, schurft, ritnaalden, rhizoctonia en drukplekken. Een zeer groot pluspunt aan de software is het feit dat de klant zelf alle instellingen kan wijzigen/optimaliseren en zijn eigen sorteerprogramma’s kan maken.

Deze sorteerlijn is tevens voorzien van grote bordessen rondom de complete installatie zodat alle machines goed bereikbaar zijn. Al met al een zeer geslaagd project waar enorm veel belangstelling voor is gezien de vele nieuwe aanvragen in binnen- en buitenland.

Optische sorteerlijn

Bekijk hier de video van de optische sorteerlijn.

Interview

Bekijk hier het interview met de klant.